Привет,
намирате се в личното пространство на Таничка. Това е огледално копие на разхвърляната ми глава

четвъртък, август 27, 2009

Случка с контрольор

Преди да пристъпим към съществото, нека първо разясня, че философски погледнато аз не пътувам без да плащам в градския транспорт. Изчислих, че мога да отделям около 2,5% от месечната си заплата за билетчета, което е малко повече от шест билета за 20 пътувания по две спирки- смятам, че е напълно справедливо. Тъй като министерсвото на транспорта не печели от перфорацията на билета, а от неговото закупуване, сметнах, че първото е излишно и просто отвреме навреме изхвърлях смачкания си билет и го заменях с нов.
В един слънчев летен предиобед, теорията ми бе подложена на изпитание.
Тъкмо слушах новата песен на "Radiohead", когато с периферното зрение видях синята му ризка, веднага протегнах ръка към перфоратора и тъкмо да мушна билетчето, въпросният чичко пресече действието ми и дръпна билетчето. Изгледах го тъпо, а той каза нещо, което не разбрах. Жертвах спокойствието си и махнах едната слушалка като му казах да ми върне билета, за да си го дупча.
- Десет лева глоба- изсъска заплашително
- Какви десет лева?! Дай си ми билета и не ме занимавай с глупости!
- Нямаш ли десет лева?
- ? не
- Тогава ще слезеш с мен на другата спирка!
- Добре, обаче държа да ми върнеш билета- бях си го купила преди няколко минути и трябваше да го пазя в джоба си 3-4 дни преди да си купя следващия. Сложих си слушалките, но парчето, на което се наслаждавах до преди малко вече беше свършило.
На спирката, преди автобуса да отвори врати, контрольорът ми отправи един силен поглед и каза нещо, което отново не чух, но реших, че настоява да сляза с него, пък и много исках да си получа билетчето. Изключих радиото.
- Сега- 10лева за глобата ще ми дадеш ли?
- Какви десет лева бе човек, нали ти казах, че НЯМАМ!
- Тогава колкото и да не ми се иска ще трябва да извикам полиция. ЩЕ ТИ СЪСТАВЯТ АКТ ЗА 200 ЛЕВА.
- Добре, викай който искаш. Аз пари нямам.
- Личната карта носиш ли си?
- Не.
- А, защо?
- Ми, за к`во ми е?
- Е, как за к`во. Ето сега като дойдат полицайте освен мойте двеста лева, ще ти напишат акт за още 600, че си без лична карта
- Глупости-:)
- Няма ли на кой да се обадиш да ти даде 10 лева
- Не!
- Гадже нямаш ли?
- За какво?!?- имах предвид ти за какво ми говориш бе лайнар и той разбра намека
- Ми да ти даде. Те мъжете са за това- да дават пари
- Не е вярно. Мъжете не са, за да дават пари. На мен не ми трябват за това.
- Е, хайде дай два лева поне...
- Само не разбрах защо не ме остави да си дупча билетчето, а си губиш времето сега. Ето ще ти покажа имам...- бръкнах в предния джоб на чантата си и старателно изгребах всички стотинки от дъното`и, след което му ги показах в шепата си - 46стотинки, ако искаш ги вземи.
Определено беше разочарован от финансовото ми състояние и пълния ми непукизъм, но аз наистина имах само толкова и въобще не ми пукаше.
- Виж сега, аз ще тръгвам,че бързам.
- Чакай за къде беше тръгнала?
- ???
- Къде щеше да слезеш, ако не те бях свалил?
- На другата спирка.
- А къде живееш?
- Нагоре- посочих с ръка в посоката. Зачудих се за какво ме пита такива глупости.
- Ами, изчакай автобуса тогава.
- Е, как да се кача в тоя автобус като нямам пари, а ТИ МИ ВЗЕ БИЛЕТЧЕТО???
- Спокойно ще се качиш с мен!- усмихна се идиотски. В този момент автобус 60 разтвори двойните си врати точно пред нас. Контрольора скочи вътре и аз след него, а в ръката му още стърчеше лъскавото ми билетче- Ама, тоя рейс не спира на другата спирка, той завива
- Ми тогава що ме караш да се возя с тебе!- върнах се на спирката и бързо закрачих по тротоара.
." Godsmack"- поне песента беше добра за финал на случката.
Ама тоя мръсник- защо трябваше да ми взима билета?!?

2 коментара:

  1. Валери:

    Съжалявам, че трябва да ти го кажа, но и ти и той сте един дол дренки. Той, защото иска да му дадеш 2 лева, а ти защото се возиш на гърба на всички, които си плащат всеки път. Тъпо.

    ОтговорИзтриване
  2. Нямам представа какъв процент от хората, возещи се в градския транспорт са "редовни", но ако попадаш често "вътре", би трябвало да си сигурен, че не е голям.А, човека си беше съвсем нормален, не се мисля за нищо повече от него.Случката отразява системата, в която живеем, аз не мога да я променя.Дори да не се бях държала така, тя щеше да остане същата за всички останали, защото всички ясно осъзнаваме, че в България законите са само на хартия.Едва ли се возя на "гърба" на някой, защото дори всички да си плащаха,всеки път, за всяка спирка по един лев,това не би подобрило качеството на транспорта. Голяма част от парите просто щяха да се скрият в нечий чужд джоб.Много се радвам, че съществуват такива идеалисти като теб и искрено се надявам никога да не ти се наложи да се възползваш от "порочната схема" като мен.

    ОтговорИзтриване

Благодарна съм за всяко мнение